Al geruime tijd wordt er op veel plaatsen in Buchten overlast van vuurwerk ervaren. Dit is niet alleen zo in ons dorp, maar in de hele gemeente.

Het op heterdaad betrappen van mensen die dit afsteken is ontzettend lastig. De gemeente en politie hebben een plan van aanpak gemaakt dat valt of staat met meldingen van burgers.

Inwoners wordt gevraagd om bij het signaleren van vuurwerk dat afgestoken wordt een melding te maken. Al deze meldingen worden verwerkt om zo tot een beter inzicht te komen in waar en wanneer het vuurwerk wordt afgestoken. Zo kan er een betere planning met de politie en handhaving gemaakt worden om toch op heterdaad te kunnen betrappen.

Melden
Een melding maken kan op vier manieren:

  • via de Buiten Beter App ; voor iedereen gratis te downloaden en zo komen meldingen (eventueel met foto) direct binnen bij het KCC van de gemeente.
  • via het telefoonnummer 14 046 ; ook dan komt uw melding bij het KCC terecht.
  • via de website van de gemeente via deze link.
  • via Meld Misdaad Anoniem

Er zijn twee uitzonderingen:

  • opslag van illegaal (zwaar) vuurwerk meldt u bij de politie via telefoonnummer 0900-8844
  • bij direct gevaar belt u 112

Buurtpreventie
Ook bij het BuurtPreventie Team van Buchten is dit een aandachtspunt. Het team fungeert als “ogen en oren van de buurt” en gaat derhalve graag met dorpsbewoners in gesprek. Ziet u leden van het team lopen, spreek ze dan gerust aan. Toch is het team er niet om voor politie-agent te spelen, maar vooral voor het signaleren en melden bij de betreffende instanties.
Wilt u hier zelf een actieve bijdrage aan leveren? Stuur dan een mail naar [email protected] met als onderwerp “Buurtpreventie”.

Coverafbeelding Mike Enerio / Unsplash