Buchten is een dorp in de Limburgse gemeente Sittard-Geleen. Er wonen zo’n 2000 inwoners, verdeeld over 950 huishoudens.

Er is een groot sportcomplex met een sporthal, sportvelden en zwembad. Ook zijn er een aantal winkels, bedrijven, tal van verenigingen en leuke initiatieven.
Deze zijn onderverdeeld en terug te vinden op de pagina’s
Bedrijven en Verenigingen.

Zoals een zichzelf respecterend dorp betaamd is ook hier een Dorpsplatform aanwezig. Dit bestaat uit een aantal dorpsbewoners die enkele keren per jaar bij elkaar komen om de leefbaarheid in het dorp te bespreken. Zij hebben hiervoor ook contact met mensen van de gemeente om voor de praktische invulling te zorgen. Een van de successen van de afgelopen tijd is het realiseren van een, met mooi weer druk bezochte, jeu de boules baan op de markt.

Voor de kinderen zijn er een basisschool, een skateparkje en twee speeltuintjes in het dorp aanwezig. Zowel het skateparkje als de speeltuintjes zijn openbaar en toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.
Ook zijn er drie boekenstations te vinden, waarvan twee Minibiebs (op de Dorpsstraat en in de Munstersgoedstraat met boeken voor volwassenen en kinderen) en één speciaal voor kinderen: Kinderzwerfboekstations (bij Health & Sports).

Er is ook een Buurt Preventie Team in het dorp actief. Zij maken enkele keren per week een ronde door het dorp en richten zich met name op de veiligheid. Onveilige situaties worden gemeld en ze gaan in gesprek met overlast gevende jongeren. Ze werken hiervoor nauw samen met zowel gemeente als politie en BOA’s.


Ter informatie onderstaand de afvalwijzer voor 2023.