Buchten is een dorp in de Limburgse gemeente Sittard-Geleen. Er wonen zo’n 2000 inwoners, verdeeld over 950 huishoudens.

Er is een groot sportcomplex met een sporthal, sportvelden en zwembad. Ook zijn er een aantal winkels, bedrijven, tal van verenigingen en leuke initiatieven.
Deze zijn onderverdeeld en terug te vinden op de pagina’s
Bedrijven en Verenigingen.

Tot voor kort was er in Buchten een Dorpsplatform aanwezig. Helaas is dat inmiddels opgeheven. Een van de successen die ze tijdens hun bestaan geboekt hebben is het realiseren van een jeu de boules baan op de markt. Waar nog steeds dankbaar gebruik van gemaakt wordt door veel inwoners en waar met goed weer een gezellige drukte heerst.

Voor de kinderen zijn er een basisschool, een skateparkje en twee speeltuintjes in het dorp aanwezig. Zowel het skateparkje als de speeltuintjes zijn openbaar en toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.
Ook zijn er drie boekenstations te vinden, waarvan twee Minibiebs (op de Dorpsstraat en in de Munstersgoedstraat met boeken voor volwassenen en kinderen) en één speciaal voor kinderen: Kinderzwerfboekstations (bij Health & Sports).

Er is ook een Buurt Preventie Team in het dorp actief. Zij maken enkele keren per week een ronde door het dorp en richten zich met name op de veiligheid. Onveilige situaties worden gemeld en ze gaan in gesprek met overlast gevende jongeren. Ze werken hiervoor nauw samen met zowel gemeente als politie en BOA’s.


Ter informatie onderstaand de afvalwijzer voor 2023 en 2024.