Het beste van vele werelden: in beweging zijn, goed bezig voor het milieu en erg gezellig. Plandelaars ruimen alleen of met een groep zwerfafval op.

Zwerfafval volgens de VanDale: afval, achtergelaten op daarvoor niet bestemde plekken.
Uitgebreider ook wel: afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn, of door indirect toedoen of nalatigheid van mensen op die plaatsen is terecht gekomen.

In de meeste gevallen komt het in de natuur terecht en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien ziet het er onverzorgd uit en gooien mensen sneller meer afval op de grond als er al dingen liggen.
Plandelaars zijn de mensen die dit afval opruimen. Zij hebben zich in onze gemeente verenigd in het initiatief “Vaste Prik Sittard-Geleen” dat inmiddels uit zo’n 80 mensen bestaat.
Wellicht heeft u hier wel eens berichtgeving over gezien of bent u ze met hun knijpstokken en rode zakken tegen gekomen op straat.

Buchten Schoon
In Buchten wordt al ééns per jaar de “Buchten Schoon” actie gehouden. Deze levert elk jaar weer behoorlijk wat kilo’s zwerfafval op. Zo waren er edities in 2020 en 2021. Onder andere dit evenement heeft mensen gemotiveerd om vaker op pad te gaan om zwerfafval op te ruimen. De eerste aanmeldingen uit Buchten zijn dan ook binnen bij Vaste Prik.

Meedoen
Lijkt het u ook leuk om ook te plandelen? Meld u zich dan aan door een berichtje te sturen naar 0627074453. U ontvangt dan naast informatie ook de benodigde materialen zoals een knijpstok en rode zakken.
Voor meer informatie, foto’s en plandel-evenementen in de gemeente kunt u ook kijken op de facebookpagina van Vaste Prik