Je ziet ze steeds meer: buurtkastjes tegen verspilling. Iedereen die wil kan er iets van voedsel in zetten en iets anders uithalen. Goed voor het milieu, jezelf en die ander.

Op steeds meer plekken in het land staan deze buurtkastjes al. Soms zijn ze speciaal voor dit doel gemaakt, maar ook een voormalig konijnenhok voldoet.
Het idee is simpel: voorkom voedselverspilling en breng houdbaar voedsel dat nog niet over de datum is naar een buurtkastje. Dan hoef jij het niet weg te gooien en doe je iemand anders er een plezier mee.

Natuurlijk zijn er al verschillende initiatieven voor mensen die het financieel lastig hebben. Denk hierbij aan de voedselbank of Stichting de Engele van Zitterd-Gelaen.
De buurtkastjes zijn echter niet speciaal gericht op mensen helpen die het minder breed hebben, maar richten zich met name op voedselverspilling en zijn bedoeld voor iedereen.

Gabrielle Essing-Demandt neemt in gemeente Sittard-Geleen het voortouw om dit initiatief gemeentebreed uit te rollen. Iedereen die ook enthousiast is over het idee kan deelnemen aan een online bijeenkomst op dinsdagavond 1 februari. Aanmelden kan direct bij haar, maar ook door een bericht te sturen naar de redactie van Ons Buchten.


Buurtkastje in Buchten
Hopelijk komt er ook in Buchten een mooie locatie voor een buurtkastje. In afwachting daarvan heeft Anne’s Minibieb plaats gemaakt in het kastje om naast de mogelijkheid om boeken te ruilen ook voedsel te kunnen doneren/uitzoeken. De Minibieb/buurtkastje is gelegen in de Munstersgoedstraat en toegankelijk voor iedereen van zonsopkomst tot zonsondergang.

De regels zijn als volgt: Vol=vol, niet erop of ernaast zetten alstublieft. Denk ook aan anderen, haal niet de halve kast leeg. Alleen voedsel dat lang houdbaar, ongeopend en niet over de datum is is welkom. Geen alcohol en tabak.
Blij met de minibieb? Een review wordt gewaardeerd!