Na een lange periode waarin het bevolkingsonderzoek naar borstkanker stil gelegen heeft wordt dat nu weer gefaseerd hervat.

Normaal gesproken staat er elk jaar een speciale bus op de markt in Born waar mensen uit de omgeving, dus ook inwoners van Buchten, op uitnodiging terecht kunnen voor het bevolkingsonderzoek.

Echter heeft vanaf de eerste lockdown medio maart 2020 het bevolkingsonderzoek stil gelegen. Inmiddels wordt dat weer hervat en rijden de mobiele onderzoekscentra weer uit.

Vanaf deze maand tot medio maart zal de bus dan ook weer op de Borner markt voor het gemeentehuis staan. Vrouwen die voor het preventieve onderzoek in aanmerking komen ontvangen van te voren vanzelf thuis een uitnodiging per post.

Omdat de meeste vrouwen die borstkanker krijgen ouder dan 50 jaar zijn richt het bevolkingsonderzoek zich op vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden er mammografieën gemaakt. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het onderzoek precies in zijn werk gaat.
Door personeelstekort en het Coronavirus kan, in tegenstelling tot wat er in het filmpje verteld wordt, de periode tussen twee bevolkingsonderzoeken langer dan 2 jaar zijn.


Meer informatie
Meer informatie is te vinden via https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/.
Persoonlijke vragen over het onderzoek kunnen ingestuurd worden via dit formulier. U kunt ook telefonisch contact opnemen voor het maken van een afspraak (indien u een uitnodigingsbrief heeft ontvangen) of voor meer informatie via 088-0001388 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur)


Afbeeldingsbron cover: Angiola Harry / Unsplash