De gemeente heeft op 8 oktober een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de omgevingsvergunning van Windpark Holtum-Noord. Hiermee is de realisatie, en daarmee het verduurzamen van de energievoorziening in de gemeente, van de drie windmolens wederom een stuk dichterbij gekomen.

Er worden echter wel nog een aantal belangrijke voorwaarden gesteld voor de daadwerkelijke realisatie van start kan. Zo worden er omgevingsafspraken gemaakt en moet het windpark voordeel opleveren voor de direct omwonenden.

Profijtplan
Al deze afspraken worden verwerkt in een zogenaamd Profijtplan. Dit plan bestaat uit vijf onderdelen en is gericht op het betrekken van bewoners bij, en laten meeprofiteren van het Windpark.

Het eerste onderdeel uit het plan is het Omgevingsfonds, waarin door ENGIE ongeveer €30.000 per jaar gestort wordt. De gelden uit dit fonds kunnen worden gebruikt voor projecten in de omgeving van het windpark die ten goede komen aan de collectieve fysieke leefbaarheid, sociale samenhang, natuur en het landschap of die energiebesparing opleveren.

Het tweede onderdeel uit het Profijtplan is financiële participatie. Om dit mogelijk te maken is de bouw en exploitatie van het park ondergebracht in een aparte BV. Op dit moment is nog 100% van de aandelen in bezit van ENGIE, maar deze is bereid dat aandeel te verlagen naar 50% waardoor de andere 50% in handen van de omgeving kan komen.

Als derde wordt lokaal elektriciteitsaanbod genoemd waarbij omwonenden de kans krijgen tegen concurrerende tarieven de opgewekte windenergie af te nemen.

Het vierde punt is een Groenregeling voor buren waarbij in overleg met omwonende bekeken wordt waar de aanleg van extra groen het zicht op de windturbines verminderd kan worden. Voor Buchten lijkt vooralsnog de groenstrook bij Spaans Vonderen in aanmerking te komen. Deze zal na goedkeuring en kostenraming op-/aangevuld worden.
Het zal dan overigens vooral gaan om zicht-, en wellicht enige geluidvermindering. Gezien de ligging t.o.v. het windpark zullen inwoners van Buchten namelijk geen last hebben van slagschaduw.

Ten slotte is de Planning opgenomen in het profijtplan. De eerstvolgende stap op deze planning is het verder concreet maken van de onderdelen in het Profijtplan.

Belangenbehartiger
Met dank aan de inzet van Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonende Windturbines Holtum-Noord (BLOW-HN) is er, met ondersteuning van de gemeente, een onafhankelijke belangenbehartiger voor omwonende ingeschakeld. De gekozen belangenbehartiger, Rob Rietveld, is onafhankelijk en heeft ruime ervaring in het vormgeven van burgerparticipatie en het maken van omgevingsafspraken bij windenergieprojecten. Hij behartigd bovendien niet alleen de belangen van leden van BLOW-HN, maar van álle omwonenden.

Voor bedrijven wordt er nog gezocht naar een belangenbehartiger. Want zowel de gemeente als ENGIE vinden het belangrijk dat iedereen zijn stem kan laten horen. Ze hopen zo tot het beste resultaat voor iedereen te komen.

Webinar
Op woensdag 25 november wordt er van 19.00 tot 20.30uur een webinar gegeven waarin verder wordt ingegaan op het Profijtplan en de actuele stand van zaken. Ook wordt uitgelegd hoe er de komende tijd verder gewerkt wordt aan het verder uitwerken van het Profijtplan en hoe u hieraan mee kunt doen.
Om deel te nemen aan het webinar dient u zich aan te melden. Dit kan t/m zondag 22 november via deze link.


Meer informatie over het windpark is te vinden op https://www.windparkholtumnoord.nl/
Wilt u zelf het hele Profijtplan lezen, inclusief de voorwaarden voor oa financiële participatie, kunt u dat hier vinden.

Afbeeldingsbron: Vasilios Muselimis op Unsplash