Vrijwel alle woningen in Buchten zijn gebouwd vóór het jaar 2000. Volgens de richtlijnen van toen zijn dan ook alle regenwater-afvoeren aangesloten op het riool. Iets dat niet meer van deze tijd is.

Door het toenemende volume water en afvalstoffen in het riool moet er elk jaar weer meer water worden gezuiverd en dreigt het zelfs overbelast te worden. Een deel van het probleem wordt veroorzaakt doordat steeds meer “groen” vervangen wordt door bestrating en dat schoon (regen)water in het riool gemend wordt met vies water uit bijvoorbeeld het toilet.
Dit leidt tot onnodig hoge kosten die doorberekend worden in de waterschapsbelasting. Het is dus in ieders belang om het volume te verlagen.

Er zijn tal van manieren om de hoeveelheid water die door uw woning in het riool terecht komt te verkleinen. Zo kunt u uw waterverbruik minderen. Denk hierbij aan korter douchen, waterbesparende kranen en een toilet met “plas-knop” installeren.
Ook tegels in de tuin vervangen door gras, bloemperken of grind helpt. Zo kan het water de grond in en stroomt er minder water over het terras naar de afvoerroosters het riool in.

Kan de constructie van uw dak het aan, is een zogenaamd “groen dak” ook een goede optie. Er zijn diverse mogelijkheden op de markt om dit te realiseren. Een veel gekozen optie is een sedumdak. Kant en klare bakken met kleine vetplantjes kunnen op het platte dak van bijvoorbeeld een garage geplaatst worden. Ze houden water vast, zien er mooi uit en zorgen door hun bloei ook voor extra voeding voor bijen en vlinders.

Er is echter nog een andere optie die slechts éénmalig enig werk kost en waarvoor de gemeente nu subsidie verstrekt: het afkoppelen van regenwater.
Bij deze optie wordt het water van uw woning niet meer via de regenpijp in het riool geloosd, maar wordt de regenpijp verlegd. De precieze mogelijkheden zijn divers en afhankelijk van uw tuin en wensen. Een veel gekozen optie is de regenpijp naar een waterton te leiden. Daar wordt een overloop op geïnstalleerd zodat bij een volle regenton het overige water naar een grindgat in de tuin gaat waar het de grond in kan trekken.
Over zo’n grindgat kan gewoon gras gezaaid worden waardoor het niet zichtbaar is.

De subsidieregeling is alsvolgt: per vierkante meter oppervlakte afgekoppeld regenwater wordt €10,- subsidie verstrekt. Koppelt u de regenwaterafvoer van uw woning af, en beslaat dat oppervlakte 50m2 ontvangt u hier dus €500,- subsidie voor.

Kijk voor alle opties en mogelijkheden op de waterklaar website.
De subsidie aanvragen kan via de website van de gemeente.Afbeeldingsbron sedumdak: natuur en milieu overijssel