Buurtpreventie vormt een belangrijk en steeds groter wordend deel van de Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente.

In de hele gemeente groeit het aantal deelnemers en is er in steeds meer wijken en buurten een team actief. In Buchten is er al ruim 5 jaar een team dat wekelijks een ronde door het dorp maakt. Door gezondheidsklachten zijn diverse leden de afgelopen jaren gestopt en is het team nu op zoek naar nieuwe leden.

Wat doet een buurtpreventielid?
Co√∂rdinator Anne vertelt: “Minimaal twee keer per maand maakt een lid -altijd samen met een ander lid- een ronde door het dorp, te voet of met de fiets. Tijdens zo’n ronde fungeren we “als de ogen en oren” van de buurt in de breedste zin van het woord.
Geregeld spreken buurtbewoners ons aan met vragen of dingen waar ze tegenaan lopen. Vaak kunnen we ze dan adviseren of helpen met een melding, maar soms is een luisterend oor al genoeg. Vooral oudere mensen vinden het een fijn idee dat we geregeld een ronde maken.
We hebben bovendien goed contact met de wijk Boa en wijkagent waar we met vragen terecht kunnen en die meldingen snel oppakken. De meeste meldingen gaan echter direct naar de gemeente, dit zijn bijvoorbeeld meldingen over slecht wegdek, verkeersborden, verzakte stoepen of defecte lantaarnpalen.

Leden gaan overigens nooit onvoorbereid op pad. Ieder lid krijgt een beginnerscursus en loopt altijd eerst met ervaren leden. Voor alle leden is er bovendien meerdere keren per jaar de mogelijkheid om extra cursussen bij te wonen, over bijvoorbeeld ondermijning of de omgang met jongeren.
Naast de vele gezellige rondes is er ook elk jaar een Teamdag met alle buurtpreventieleden uit de hele gemeente en sluiten we als team het jaar altijd af met een gezellige borrel in Het Anker.”

Benieuwd of de Buurtpreventie iets voor jou is? Meld je dan bij de gemeente. Het is altijd mogelijk om een keer een ronde mee te lopen.