2020: Wat een jaar!
Deze zin is zo breed en tevens allesomvattend. Het jaar van Corona, van lock-downs, van winkelsluitingen, ondernemers in de problemen maar ook van creatieve oplossingen, applaus voor de zorg, naastenliefde en vele mooie initiatieven. Het jaar van verlies en hoop.

In maart, vlak na de ingang van de eerste lockdown, midden in de tijd van lege winkelstraten en autowegen, thuisonderwijs en “woonkamerwerkplekken” zag ik op socialmedia berichten voorbij komen over leuke initiatieven en mensen die hulp aanboden. Toen ik het daar met een buurvrouw over had bleek zij dat, bij gebrek aan een socialmedia account, helemaal niet te weten.
Op dat moment ontstond het idee van een, voor iedereen toegankelijke, website voor Buchten. Een overzichtelijk platform waar het meest lokale nieuws terug te vinden is, maar waar men ook zelf dingen kan bijdragen.

Samen met manlief (die overigens ook de naam bedacht heeft) werd er druk gebouwd om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. De eerste artikelen werden 20 maart gepubliceerd, de website werd gepromoot en werd vindbaar via Google. De evenementenkalender werd gevuld, toen nog geheel in de verwachting dat alles ná de lockdown van toen weer grotendeels terug zou keren naar normaal.
Ook werd het mogelijk om één of twee keer per maand de nieuwsbrief te ontvangen met de meest actuele nieuwsberichten.

Het bereik van OnsBuchten groeide, evenals het aantal inschrijvingen voor de nieuwsbrief en de artikelen en tips die worden aangedragen.
Het aantal Coronabesmettingen nam met de komst van het mooie weer gelukkig af en er werden weer meer dingen gepland.

Met voor mij persoonlijk als grote succes de GarageSale. Het bleef lang onzeker of de gemeente een vergunning zou verlenen, en zelfs toen dat gebeurde konden ze die op elk moment weer intrekken. Het geluk stond echter aan onze kant en het ging niet alleen door maar werd ook nog eens een groot succes!

Inmiddels zitten we in een tweede lockdown, is de evenementenkalender vrijwel leeg en ligt het sociale- en verenigingsleven grotendeels stil. Toch kijk ik graag positief en met goede moed naar de toekomst.

Zullen er genoeg vaccinaties zijn, hebben ze het beoogde effect en zijn er voldoende mensen bereid zich te laten vaccineren? We weten het simpelweg niet. En dus hou ik me vast aan hoop en probeer ik zelf in ieder geval een klein verschil te maken.
Met deze website, de Minibieb aan huis waar iedereen, ook in deze vreemde Coronatijd, gratis een boek mag lenen of doneren, ruim ik af en toe wat zwerfafval op en groet ik (onbekende) mensen op straat.

En ik roep iedereen op dat ook te doen. Nee, niet iedereen hoeft natuurlijk een minibieb voor zijn huis te zetten. Maar iemand op straat groeten, iemand met haast in de winkel voor laten of een pakketje voor de buren aannemen zijn een mooi begin. Want een klein gebaar kan een groot verschil maken, juist in deze tijd.

Ook Ons Buchten zal volgend jaar gewoon blijven bestaan. Draag dus vooral leuke initiatieven aan, stuur verenigingsnieuws in of schijf zelf een artikel over bijvoorbeeld je hobby.

Voor nu wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een mooi én gezond 2021 toe!

Liefs, Anne

Coverfoto: Michael Fenton / Unsplash