Dit bericht is ingezonden door het bestuur van de Belangenvereniging Omwonenden Windturbines Holtum-Noord (BLOW-HN).

Tegenstanders van het geplande windpark Holtum-Noord hebben weer hun stem in grote getale laten horen. In amper 72 uur tijd kwamen 585 protesten binnen en de teller loopt nog steeds.

Het was voor de raadsvergadering van 7 mei helaas niet genoeg om voldoende tegenstemmers te krijgen, maar voor ons als bestuur van de vereniging een hele steun in de rug.
Wij (Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonenden Windturbines Holtum-Noord) voelen ons gesterkt door de overweldigende reactie op onze oproep aan de omwonenden.
Wij gaan door met pogingen om de bestuurders van gemeente Sittard-Geleen de negatieve gevolgen van windturbines zo dicht op woonhuizen, duidelijk te maken.
We krijgen van 20 mei tot uiterlijk 30 juni 2020 de gelegenheid om als bewoners een zienswijze in te dienen. Dit is goed om weer je stem te laten horen, maar ook om eventueel recht te hebben op bijvoorbeeld beroep en eventuele planschade in de toekomst.

Zienswijze
Wanneer door de gemeente de vergunningaanvraag ter inzage wordt gelegd voor het plaatsen van de drie windturbines op bedrijventerrein Holtum-Noord is dit voor ons het startpunt voor de volgende stap in ons verzet tegen de komst van de windturbines op deze plek.
Vanaf het moment dat de vergunningaanvraag ter inzage ligt , heeft u 6 weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Een zienswijze is een persoonlijk bericht dat aangeeft hoe ú over de plaatsing van de windturbines denkt. Hoe meer zienswijzen er bij de gemeente binnen komen, hoe meer impact dit heeft op het verdere verloop van de processen binnen de gemeente.

U als omwonende kunt een zienswijze indienen waarin u uw zorgen omtrent geluid, gezondheidsrisico’s, impact op de natuur, waardedaling etc. kenbaar kunt maken. Een zienswijze moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen en is noodzakelijk om in de toekomst eventueel recht te kunnen hebben op beroep of planschade.
Vandaar dat we als BLOW-HN onze diensten aanbieden om u te helpen met het opstellen van een zienswijze. Zo kunnen wij u instructies sturen, voorbeelden doen toekomen of individueel helpen met het opstellen.
Wanneer u hulp wenst, of vragen heeft, kunt u contact op nemen met ons via het mailadres opgenomen onder aan dit artikel.

Rechtsbijstand
Binnen onze vereniging maar ook met directe buren, hebben wij contact gezocht met onze eigen rechtsbijstandverzekering. De mensen die deze verzekering hebben, hebben kosteloos een zaak gemaakt van het dispuut met de gemeente. Door onze krachten te bundelen is nu een collectief bezwaar in behandeling bij Achmea waaruit wij juridische hulp krijgen.
Wij willen een ieder verzoeken ook de rechtsbijstand in te schakelen, hoe meer deelnemers hoe beter.
Wanneer u uw rechtsbijstand wilt inschakelen, controleer dan wel dat hier geen ongewenste kosten mee samenhangen zoals eigen risico. Vermeld bij het inschakelen dat er een collectieve zaak loopt met de omschrijving ‘dispuut met Gemeente Sittard-Geleen inzake plaatsing windturbines Holtum-Noord’.
Onze collectieve zaak loopt via de rechtsbijstandverzekeringen vallend onder merknaam Achmea, maar ook andere rechtsbijstandverzekeringen kunnen hieraan gekoppeld worden.
Mocht u hieromtrent vragen hebben dan verzoeken wij u contact op te nemen met het mailadres, opgenomen onder aan dit artikel.

Wij hopen u hiermee voor nu voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet, bestuur Belangenvereniging Omwonenden Windturbines Holtum-Noord ( BLOW-HN).
[email protected]

Aanvulling:

Het indienen van een zienswijze, tegen de ontwerp-omgevingsvergunning voor het plaatsen van windturbines op Holtum Noord, kan nog tot 30 juni.
Vergeet niet uw naam, adres en telefoonnummer te vermelden en onderteken met een handtekening.
Indien u geen zienswijze indient wordt het naderhand moeilijk eventueel planschade te claimen.

Stuur uw zienswijze naar:
College van B&W Sittard-Geleen  
Postbus 18                      
6130 AA Sittard

Voor het indienen van een zienswijze heeft u geen rechtsbijstandverzekering nodig.
Hulp nodig bij het opstellen? Stuur een mail naar [email protected]
Wij helpen u graag verder.

Afbeeldingsbron: Marcel Strauß op Unsplash